Textilní výroba a oděvnictví

Textilnictví

31-41-L/51

Parametry oboru

  • Textilní výroba a oděvnictví
  • Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou - nástavbové studium

Charakteristika oboru

Žáci se naučí projektovat základní druhy textilií, zpracovávat technickou dokumentaci pro výrobu textilií i při změnách výrobních dispozic, provádět rozbory kvality výrobků, řídit a kontrolovat výrobní procesy podle dokumentace, posuzovat vliv zpracovávaných materiálů a postupů na požadované vlastnosti textilií, pracovat v týmu při organizování výrobních činností a udržovat plynulý přísun zpracovávaného materiálu, kontrolovat dodržování předpisů o bezpečnosti práce a ochraně zdraví při práci, požární prevence a vést provozní evidenci a dokumentaci. Žáci se mohou připravovat univerzálně na textilní výrobu nebo textilní materiály a zbožíznalství, nebo se mohou zaměřit na jednotlivé výrobní oblasti, např. na předení, tkaní, pletení, zušlechťování textilií, podnikání v oboru, využití informačních a komunikačních technologií v textilnictví apod.

Informace o trhu práce

Absolventi naleznou uplatnění ve velkých, středně velkých a malých textilních firmách v povolání textilní technik. Při zajišťování technické přípravy výroby textilií se uplatní jako konstruktéři textilií, technologové a manipulanti materiálů. Při zajišťování výroby textilií se uplatní v oblasti řízení a organizování výroby jako mistři, programátoři výroby (dispečeři) a technologové ve výrobním provozu, na úseku řízení kvality jako kontroloři a normovači, dále jako referenti kalkulací a nákladové analýzy nebo v odděleních nákupu surovin a prodeje textilií.
Absolventi se uplatní i mimo výrobu textilií jako zbožíznalci v oblasti služeb a obchodu. Po získání praxe se mohou uplatnit na úseku nákupu a prodeje textilních materiálů a textilií, nebo v oblastech souvisejících s prodejem oděvního i bytového textilu. Uplatnění mohou nalézt také jako techničtí pracovníci ve velkých skladových a logistických centrech textilních výrobců značkového zboží.
Dále se uplatní v laboratořích, které jsou buď součástí výrobních provozů, nebo pracují jako samostatné celky pro ověřování a testování kvality surovin, délkových i plošných textilií, kvality speciálních úprav textilií i hodnocení kvality hotových oděvních výrobků.
V odborném zaměření ŠVP na podnikatelství, s rozšířenou výukou ekonomických předmětů a účetnictví, se absolventi mohou uplatnit v ekonomické nebo administrativní sféře.
Absolventi mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných nebo vysokých školách.