Textilní výroba a oděvnictví

Výrobce pokrývek hlavy

31-62-H/01

Parametry oboru

  • Textilní výroba a oděvnictví
  • Střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Výtvarná výchova, Chemie, Praktické činnosti

Charakteristika oboru

Žáci se naučí poradit zákazníkům vhodné modely pokrývek hlavy, konstruovat pokrývky hlavy podle návrhů, popisů, modelů a předloh, zhotovit střihovou dokumentaci a stanovit spotřebu materiálů. Pro zhotovení pokrývek hlavy se naučí zvolit vhodné materiály a technologické postupy, sledovat módu, módní trendy a nové technologie, obsluhovat stroje a zařízení, šít pokrývky hlavy ručně i na šicích strojích, tvarovat pokrývky hlavy na různých druzích tvárnic, kontrolovat a hodnotit kvalitu výrobku a jednat se zákazníky.

Informace o trhu práce

Absolventi se uplatní jako výrobci pokrývek hlavy v typových pozicích kloboučník a modistka v malých, středně velkých a velkých firmách. Budou připraveni plnit pracovní úkoly při výrobě pokrývek hlavy individuálním i hromadným způsobem – budou zhotovovat dámské, pánské a dětské pokrývky hlavy různými technologiemi. Po získání nezbytné praxe se mohou uplatnit i jako podnikatelé v malých firmách a v živnostech.
Absolventi mohou pokračovat ve studiu textilní odbornosti ve vyšším ročníku příbuzného čtyřletého oboru vzdělání s maturitní zkouškou, o zařazení žáka do příslušného ročníku rozhodne ředitel školy. Absolventi také mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech orientovaných na podnikání.