Parametry oboru
- Potravinářství a potravinářská chemie
- Vyšší odborné vzdělání
Charakteristika oboru
Vzdělávací program připravuje pro technicko-hospodářské, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, provozech hromadného stravování, obchodních organizací a státní správě (např. laboratořích státního dozoru potravin). Student se naučí třídit a kriticky hodnotit získané údaje, posoudit nutnost technologického opatření při výrobě a zpracování potravin, posoudit parametry finálních výrobků a následně deklarovat jakost potraviny.
Informace o trhu práce
Absolvent najde uplatnění ve vyšších řídících funkcích a rozhodovacích pozicích v oblasti přípravy potravinářských surovin v zemědělské prvovýrobě, v oblasti výroby a kontroly potravin. Může pracovat ve všech odvětvích potravinářství, od výroby potravin až po jejich kontrolu – vstupní kontroly surovin, mezioperační kontroly během technologického zpracování a výstupní kontroly finálních produktů. Může se uplatnit v laboratořích potravinářských závodů nebo při chemické, mikrobiologické a senzorické kontrole potravin (např. laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo laboratoře hygienického a veterinárního dozoru), ale také v oblasti ekonomické, v obchodu, v oblasti životního prostředí, zemědělské prvovýroby a v oblasti hromadného stravování.