Potravinářství a potravinářská chemie

Cukrář

ŠVP: Cukrář
29-54-H/01

Parametry oboru

  • Potravinářství a potravinářská chemie
  • Střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Denní
  • Tři roky
  • Chemie, Přírodopis, Výtvarná výchova
  • 12 žáků

Jak vyučujeme tento obor u nás na škole

Obor naučí absolventa estetickému cítění, zpracování surovin, obsluze strojů a vybavení, skladování surovin i kalkulacím výrobků a samozřejmě  zhotovovat působivé dorty, zákusky a další cukrářské výrobky.

Charakteristika oboru

Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na cukrářské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti zejména při ruční výrobě cukrářských výrobků a restauračních moučníků, obsluhovat a provádět základní údržbu strojů a strojního zařízení v provozu cukrárny, balit a expedovat cukrářské výrobky, zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat cukrářské výrobky a dodržovat zásady prodeje.

Informace o trhu práce

Absolventi se uplatní při výkonu povolání cukrář v pozici zaměstnance menších a středně velkých výroben cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. Jsou připraveni vykonávat činnosti při výrobě kompletního sortimentu cukrářských výrobků, případně cukrovinkářských výrobků, včetně jejich dohotovování a zdobení, dále činnosti související s prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování jsou rovněž připraveni vykonávat podnikatelskou činnost.
Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.