Parametry oboru
- Potravinářství a potravinářská chemie
- Střední odborné vzdělání s výučním listem
- Denní
- Tři roky
- Chemie, Přírodopis, Praktické činnosti
- 12 žáků
Jak vyučujeme tento obor u nás na škole
Odborný výcvik žáků tohoto oboru probíhá především na pracovišti firmy Penam, a.s. České Budějovice, pod vedením učitelky odborného výcviku.
Charakteristika oboru
Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na pekařské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti při ruční i strojové výrobě chleba a pečiva, obsluhovat stroje a strojní zařízení v celém pekárenském provozu, včetně balení a etiketace pekařských výrobků, zjišťovat případné závady technologického procesu včetně funkce strojů a příslušných zařízení a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat pekařské výrobky a dodržovat zásady prodeje.
Informace o trhu práce
Absolventi se uplatní při výkonu povolání pekař jako zaměstnanci velkých, středně velkých i malých pekáren, jsou připraveni vykonávat činnosti při výrobě pekařských výrobků, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, vykonávat činnosti související s prodejem pekařských výrobků. Po nezbytném zapracování jsou rovněž připraveni vykonávat podnikatelskou činnost.
Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.