Gastronomie, hotelnictví, turismus

Stravovací a ubytovací služby

65-51-E/01

Parametry oboru

  • Gastronomie, hotelnictví, turismus
  • Nižší střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Denní
  • Tři roky
  • Praktické činnosti

Charakteristika oboru

Obor je zaměřen zejména na stravovací služby, které zahrnují přípravu pokrmů a vykonávání různých kuchařských prací. Okruh ubytovací služby mohou školy zařadit podle zájmu a rozšířit tak možnosti uplatnění absolventů. Žáci se v oblasti stravovacích služeb naučí zejména připravovat různé teplé pokrmy a vybrané studené pokrmy, připravovat teplé nápoje a pokrmy z polotovarů, vypomáhat při přípravě pokrmů, nakládat s inventářem a pečovat o něj, dodržovat hygienické předpisy v gastronomii. Seznámí se se základy jednoduché obsluhy hostů. V případě, že škola využije nepovinný okruh týkající se ubytovacích služeb, naučí se žáci vykonávat úklid v pokojích a prostorách ubytovacího zařízení, zajišťovat drobnou údržbu a provádět služby spojené s ubytováním hostů.

Informace o trhu práce

Absolvent se uplatní ve stravovacích službách při výrobě pokrmů jako kuchař, dále například v provozovnách rychlého občerstvení při přípravě pokrmů a nápojů. V případě, že bude školou využit a zařazen i volitelný okruh ubytovací služby, najde absolvent uplatnění i ve službách ubytovacích (při úklidu v ubytovacím zařízení a při jeho provozu, vykonávání drobné údržby v zařízení) jako pokojská, vrátný, nosič zavazadel apod.
Absolventi si nejvhodněji mohou doplnit své vzdělání v příbuzném oboru vzdělání kategorie H. Jeho absolvováním získají nejen novou kvalifikaci a další výuční list, ale i možnost pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturity. Je potřebné vzít v úvahu, že absolvent oboru kategorie E není pro přímé pokračování v nástavbovém studiu dostatečně připraven, protože v oborech kategorie E jsou kladeny nižší nároky v oblasti všeobecného a obecně odborného vzdělání.