Potravinářství a potravinářská chemie

Výrobce potravin

ŠVP: Výrobce potravin
29-51-H/01

Parametry oboru

  • Potravinářství a potravinářská chemie
  • Střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Denní
  • Tři roky
  • Chemie, Přírodopis, Praktické činnosti
  • 12 žáků

Jak vyučujeme tento obor u nás na škole

Žáky, připravené vykonávat veškeré kvalifikované práce ve sladovnictví a pivovarnictví, včetně služeb pro zákazníky, připravuje obor  Pivovarník-sladovník.

Odborný výcvik žáků probíhá  především na pracovišti

BUDĚJOVICKÝ BUDVAR, národní podnik
Budweiser Budvar, National Corporation
Budweiser Budvar, Entreprise Nationale
Se sídlem: K. Světlé 512/4, České Budějovice 3
370 04 České Budějovice,

Charakteristika oboru

Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na příslušné potravinářské výrobky, tj. cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Žáci zvládnou technologické postupy a činnosti související s přípravou a úpravou surovin a jejich zpracováním na příslušné potravinářské výrobky, naučí se skladovat, balit a expedovat hotové výrobky, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, zjišťovat případné závady technologického procesu včetně funkce strojů a příslušných zařízení a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin.

Informace o trhu práce

Absolventi se uplatní při výkonu povolání výrobce potravin v pozici zaměstnance v příslušné potravinářské výrobě při průmyslovém zpracování surovin, pomocných látek a přísad na výrobky cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Absolventi jsou připraveni obsluhovat výrobní linky a provádět základní údržbu technologického zařízení, hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků podle standardů, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky.
Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.